Marketinški načrt

6 nasvetov za boljše marketinško načrtovanje

Marketinško načrtovanje je temelj za doseganje ciljev podjetja. Z marketinškim načrtovanjem in spremljanjem rezultatov, lažje razumemo želje in potrebe svojih kupcev, prav tako lažje predvidimo njihov odziv na različne spremembe in aktivnosti podjetja.

Preden pričnete z izdelavo marketinškega načrta, si morate odgovoriti nekatera pomembna vprašanja, s pomočjo teh vprašanj boste izdelali bolj učinkovit in realen marketinški načrt.

  • Kakšno vrednost predstavljajo vaši izdelki za kupce, kaj je dodana vrednost?
  • V čem se vaši izdelki oz. storitve bistveno razlikujejo od drugih konkurenčnih izdelkov?
  • Kaj je glavna korist oz. katero potrebo zadovoljuje vaš izdelek pri kupcu?
  • Kakšna je vaša politika nagrajevanja zvestobe kupcev (popusti, nagrade)?
  • Ali imate učinkovita sredstva za ocenjevanje zadovoljstva vaših kupcev?
  • Kje so še možnosti za izboljšavo vaših izdelkov oz. storitev?

V nadaljevanju so navedene najpomembnejše sestavine strateškega marketinškega načrta:

Nasvet 1: Usmerite se biti najboljši:
Raziščite trg in poiščite sredstva, s katerimi boste najboljši na trgu. Iščite možnosti za izboljšave vaših izdelkov in storitev. Vključite vaše obstoječe in potencialne kupce, pri iskanju možnih izboljšav za vaše izdelke in storitve.

Nasvet 2: Osredotočite se na obstoječe kupce in njihove potrebe:
Velikokrat je težje obdržati obstoječe stranke, kot pridobiti nove. Pomembno je, da se dovolj posvečamo obstoječim strankam in njihovim potrebam in željam.

Nasvet 3: Gradite močnem osebnem odnosu do svojih kupcev:
Vaš odnos in interakcija s kupci ima ključno vlogo pri poslovanju podjetja. Opredelite, kdaj in kako komunicirati z vašimi kupci in graditi močno povezavo. Svojim največjim kupcem ponudite popuste in ugodnosti. Bodite učinkoviti v interakciji s kupci, prisluhnite strankam, kakšne so njihove potrebe, mnenje o vas in ideje za izboljšave.

Nasvet 4: Fokusirajte se na tržne razmere in trende:
Zelo pomembno je, da ste vedno na tekočem, kaj se dogaja v vaši panogi in kakšne so razmere na trgu. Vedno preverjajte potrebe vaših kupcev, preverjajte distribucijske kanale in poteze vaših konkurentov. Vedno skrbite da dosegate najvišjo kvaliteto vaših izdelkov in storitev.

Nasvet 5: Izkoristite tržne priložnosti:
Da boste dosegali svoje cilje je potrebno obvladovati tržne priložnosti in nevarnosti.

Nasvet 6: Spremljajte in obvladujte tržne grožnje in nevarnosti:
Ste že kdaj poskusili narediti boljši načrt za zmanjšanje tržnih tveganj in si pridobiti boljši položaj na trgu?

Nasvet 7: Uporabljajte ustrezne marketinške kanale za tržno komuniciranje s kupci:
Glede na vašo ciljno skupino ocenite, ali uporabljate ustrezne komunikacijske kanale za promocijo svojih izdelkov in storitev. Če boste izbrali pravi komunikacijski medij oz. kanal, boste lažje pritegnili izbrano ciljno skupino kupcev. Pomembno je tudi, da glede na vrsto medija izberete tudi ustrezen oglas in strategijo komuniciranja, saj boste le tako dosegli najboljši učinek.

To je samo nekaj nasvetov, na kaj nikakor ne smete pozabiti pri načrtovanju marketinških akcij, da boste zagotovili uspeh vašemu podjetju.

Pripravil:
Uroš Ledinek, mag.