Kako izboljšati poslovno Facebook stran z ustreznim izborom naslovne slike in slike profila

Pri postavitvi Facebook poslovne strani je zelo pomembno, da izberete ustrezno naslovno sliko in sliko profila, saj s tem nagovarjate vaše obiskovalce, da nadaljujejo z ogledom in da jih na koncu tudi spodbudite k nakupu.

Vaša naslovna slika ali grafika mora biti privlačna, nositi mora močno sporočilo, ki lahko močno izboljša prvi vtis in začetno uporabniško izkušnjo.

Tako kot je prvi vtis pomemben v poslovnih stikih, tako je prvi vtis velikega pomena tudi v digitalnem komuniciranju s strankami. Ko uporabniki obiščejo vašo Facebook poslovno stran, se v nekaj sekundah odločijo, ali bodo nadaljevali z ogledom ali pa jo bodo prehitro zapustili. Prav tako se bo obiskovalec v nekaj sekundah odločil, ali želi interakcijo z vami ali ne.

Pomembno je, da je vaša poslovna Facebook stran videti profesionalna in urejena.

V nadaljevanju je navedenih nekaj nasvetov, kaj je potrebno upoštevati, da bo vaša poslovna Facebook stran res učinkovita.

facebook-dimenzije-profila

Uporaba teksta v naslovni sliki

Naslovna slika je po meritvah prvi in najbolj gledan element na vsaki Facebook strani, zato je zelo pomembno, da izberemo ustrezno sliko, ki daje pozitivno sporočilo in obiskovalca prepriča, da si ogleda vašo stran. Ce želite v naslovni sliki uporabiti grafiko in besedilo, je pomembno, da je tekstovno sporočilo na vrhu in da ga ne prikrivajo ostali elementi strani.

Na primer, če je tekst v naslovni sliki prekrit z ostalimi elementi spletne strani, to ne izgleda dobro, nasprotno, izgleda zelo neprofesionalno, površno in moteče.

Neupoštevanje dobre prakse pri izdelavi Facebook poslovne strani

Neupoštevanje dobre prakse pri izdelavi Facebook poslovne strani, prekrivanje tekstov

Poglejmo si boljši primer, ki upošteva elemente dobre prakse. Marketinška agencija Marketo uporablja tekst v svoji naslovni sliki, postavljen je v zgornjo tretjino, tako da je dobro opazen in uporabniku hitro stopi v oko. Slika profila je logotip podjetja.

Upoštevanje dobre prakse pri uporabi teksta v naslovni sliki Facebook strani

Upoštevanje dobre prakse pri uporabi teksta v naslovni sliki Facebook strani

Prav tako je dober primer upoštevanja dobre prakse Facebook stran blagovne znamke Mammut in Jack Wolfskin. Teksti so na pravem mestu, slika profila je blagovna znamka podjetja. Pri strani Jach Wolfskin bi lahko droben tisk dali na temnejšo podlago, da bi bil bolj viden. Izbor naslovne slike je zelo igriv in kaže uporabnost njihovih izdelkov.

Naslovna slika Facebook strani Naslovna slika Facebook strani

Uporaba grafik v naslovni sliki

Pri uporabi grafik in fotografij v naslovni sliki Facebook strani je zelo pomemba kvaliteta le teh. Slike in grafik morajo imeti ustrezno število pik (pixlov), da je slika čista in jasna. Zelo me je razočarala grafika, ki jo je za naslovno sliko svoje Facebook strani uporabilo podjetje Gorenje. Grafika je slabe kvalitete, vidne so kocke in napake, kar se kaže, da uporabnik ni upošteval osnovnega pravila o kvaliteti slike.

Slaba kvaliteta naslovne slike in uporaba grafike

Slaba kvaliteta naslovne slike in uporaba grafike

Uporaba fotografij za naslovno sliko

Zelo dober primer, kako močno sporočilo lahko ima naslovna slika, je mogoče videti na Facebook strani blagovne znamke CocaCola, Red Bul in tudi že prej omenjena blagovna znamka Jack Wolfskin. Slike so kvalitetne, kažejo energijo, ljudi v gibanju. Slike so polne življenja in uporabnika kar potegne, da bi se pridružil.

Facebook-profil7 Facebook-profil8

Upam, da sem vam skozi te vpoglede, kaj je dobro, kaj slabo in kakšne so dobre prakse vsaj malo pomagal, da boste izboljšali vašo stran na družabnem omrežju Facebook. Zelo priporočljivo je, da naslovno sliko vsaj nekajkrat na leto zamenjate.

Pripravil: Uroš Ledinek, mag