Zakaj vaša spletna stran potrebuje SEO optimizacijo

SEO optimizacija je ureditev in prilagoditev spleten strani za spletne iskalnike. Z ustrezno optimizacijo, spletne strani si zagotovimo boljše rezultate iskanja, ko uporabniki iščejo določene informacije o podjetju, izdelku ali storitvi. Ko uporabnik vpiše določeno besedo ali frazo v spletni iskalnik, precej kompleksen algoritem poišče vse relevantne spletne strani, ki ustrezajo iskanemu nizu besed. Kazalnik rezultate razvršča tako, da prikaže na vrhu seznama najbolj relevantne zadetke.

Na to, katera spletna stran bo uvrščena najvišje, vpliva veliko dejavnikov, kot so vsebina spletne strani in povezava spletne strani na druge relevantne spletne strani. SEO torej pomeni optimizacija spletnega mesta z vsemi dejavniki, ki pripomorejo k boljši uvrstitvi spletne strani na spletnih iskalnikih, kot je Google, Najdi.si, Yahoo, Bing, …

Spletni iskalniki so revolucionarno spremenili način iskanja za informacijami, izdelki, storitvami in blagovnimi znamkami. Ko vpišemo poizvedbo v iskalnik, dobimo rezultate v nekaj sekundah. Bolj, ko bo vaša spletna stran prepoznavna in bolje, ko bo uvrščena na spletnih iskalnikih, več obiskovalcev boste imeli, to pomeni, da imate tudi večjo možnost pridobiti nove kupce.

Raziskave kažejo, da prvi organski rezultat pri iskanju z Googlom (prvi rezultat, ki se pokažejo pod oglasi), predstavljajo 20% vseh klikov na dobljene rezultate iskanja na poizvedbo. To je veliko obiskovalcev, ki lahko postanejo vaši potencialni kupci.

Zato je pomembno, da vključite SEO v vašo marketinško strategijo. Tako si boste pridobili večjo pozornost pri kupcih, ki iščejo ravno vaš izdelek oz. storitev.

Kaj lahko sami storite za boljšo SEO optimizacijo?

Višje mesto v iskalnikih si boste zagotovili, če boste upoštevali osnovna pravila objavljanja vaših prispevkov. To vam bo sicer vzelo nekaj ur dela na teden, rezultati pa bodo veliko boljši.

  • Kreirajte ključne besede za vaše objave (bloge);
  • Ustvarjajte povezave (links);
  • Ustvarite iskalnik za ključne bedede na vaši spletni strani;
  • Optimizirajte vašo strukturo spletno stran za boljše iskanje;
  • Prilagodite spletne vsebine pravilom SEO optimizacije;
  • Vključite ključne besede v naslove blogov in video blogov;
  • Uporabite ključne besede v naslovu spletne strani;
  • Uporabite ključne besede v opis spletne strani (Meta-description);
  • Uporabite statične URL povezave na spletni strani;
  • Uporabite ključne besede v opisu fotografij in video posnetkov;

Nikar ne pričakujte rezultatov čez noč. Za boljšo rangiranje vaše spletne strani na iskalnikih, bo potrebno redno dodajati relevantne vsebine (video bogi, blogi, fotografije, inforgrafike,…) in optimizirati vsebino.

Pripravil:
Uroš Ledinek, mag.